hb logo dichteresvanoverijssel

Oeverzwaluwwand

Groen 400 pix

Als je goed tuurt, zie je hier deze dichtregels:

Vederlicht is onze ziel  /

van dons en zijdezacht  /

wij zijn een stipje in het zwerk  /

een knipoog naar de zwaartekracht. 

© 2014 Heleen Bosma

Als Dichteres van Overijssel werd ik gevraagd een gedicht te schrijven voor het gebied Weerribben De Wieden. De oeverzwaluwwand bleek een geschikte plaats te zijn om de tekst op aan te brengen en zo ontstond het gedicht (nadat ik in juni daar na een dag rondkijken bijna onderkoeld was geraakt, ongelogen, en dat in juni!). Er nestelden maar liefst meer dan twintig paartjes.

Het geheel is onderdeel van een veel en veel groter project. Afgelopen jaren is er hard gewerkt om de twee natuurgebieden Weerribben en De Wieden met elkaar te verbinden, om de Ecologische Hoofdstructuur te versterken. Er is onder meer een prachtige faunapassage aangelegd. Het gebied doet nu ook dienst als wateropvangbekken.

Het gebied en de wand zijn net 29 augustus 2014 officieel geopend door gedeputeerde mevrouw Hester Maij, maar (waarschuwing!) de letters staan er nog niet op! Ze zullen dit najaar worden aangebracht, als de zwaluwen zijn vertrokken. De artist impression is van Marian van Helden en Huub van Melick. 

Wil je het zelf zien als het af is? De wand ligt in het gebied van de plaats Wetering en Scheerwolde. Als je naar de Koningin Julianaweg rijdt, komt het goed. Die staat nu dus (zie kaartje) voor de helft onder water. Er nestelen ook lepelaars en er zijn zelfs kraanvogels gespot, dus neem je verrekijker mee!

Dit zei een bewoner uit het gebied, een oudere meneer, over het gedicht: 

'Super. Ik vind het ook mooi dat het zo kort is, de kwaliteit gaat boven de kwantiteit.'

En dat vond ík dan weer mooi.

lokatie Zwaluwwand

woensdag 03 september 2014 18:57

Je moet eerst ingelogd zijn voordat je een reactie kunt plaatsen.

arjen en sax beeld vlin zonder tekst 220 x 150 px

Ik wilde wandelen van Oost naar West-Overijssel. En de mensen en de landschappen leren kennen. Tegen toeristen is iedereen aardig, maar wat gebeurt er als je reist zonder geld